Pomidory – skarbnica witamin i minerałów
Chociaż to niewielkie soczyste warzywo, pomidory są istnym rezerwuarem wartości odżywczych. Są one bowiem bogatym źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników, takich jak potas, likopen i błonnik. Co więcej, pomidory posiadają znaczące ilości witamin A i C, a także subtelne akcenty witamin z grupy B i miedzi – pierwiastka kluczowego dla przemian żelaza w naszym ciele.
Jednym z elementów, który najczęściej kojarzy się z pomidorami, jest likopen – czerwony barwnik karotenowy. Jest on cennym antyoksydantem, który chroni nasz organizm przed utlenianiem tłuszczów oraz związków w nich rozpuszczalnych.
Z drugiej strony, pomidory są niezwykle bogatym źródłem potasu – ważnego elektrolitu błonowego. Aby zobrazować to na przykładzie, warto wspomnieć, że zaledwie 100 gramów tego warzywa dostarcza nam aż 282 miligramy potasu. To pokrywa około 6 procent dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka, które wynosi 3500 miligramów.
Pomidory są również skarbnicą miedzi. Zawierają jej ilość wystarczającą do pokrycia około 15 procent dziennej dawki potrzebnej naszemu organizmowi. Miedź bierze aktywny udział w neutralizowaniu wolnych rodników, tak ważnych dla prawidłowego funkcjonowania gospodarki żelazem. Dodatkowo, jest kluczowym pierwiastkiem dla syntezy melaniny – barwnika włosów i skóry.
Oczywiście, nie można zapomnieć o dużych ilościach witaminy C dostarczanych przez pomidory. Jest ona silnym przeciwutleniaczem. Co ciekawe, pomidory zawierają też witaminę A (107 mikrogramów w 100 gramach), która występuje w nich jako prowitamina w postaci barwników karotenowych. Witamina ta ma korzystny wpływ na siatkówkę oka, poprawia ostrość widzenia i kondycję skóry, włosów i paznokci. Niedobór tej witaminy, co w Polsce jest zjawiskiem rzadkim, prowadzi do przesuszenia i łuszczenia skóry.